Ankara Antlaşması ve Kilikya Ermenilerinin Göçü

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Ankara Antlaşması, Ankara Hükümeti, Fransa, Kilikya, Ermeniler

Özet

Birinci Dünya Savaşı’nda Ermeniler İtilaf Devletleri yanında Osmanlı Devleti’ne karşı içeride çetecilik ve tedhiş hareketlerinde bulunmuştur. Hatta bazı Ermeniler İtilaf Devletleri ordularında savaşmıştır Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasıyla Adana, Urfa, Antep, Maraş’ta Ermenilerin yöredeki Müslümanlara dönük saldırıları artmıştır. Sakarya Zaferi’nin ardından Adana ve havalisinde tutunamayacağını anlayan Fransa, Ankara Hükümeti ile uzlaşma yollarını aramaya başlamıştır. Fransızları temsilen Ankara’ya gelen Franklin Bouillon ile 20 Ekim 1921 tarihinde Ankara’da bir antlaşma imzalanmıştır. Bu antlaşmanın altıncı maddesine göre, Ankara Hükümeti Misak-ı Milli’de belirlenen azınlık haklarına bağlı kalması öngörülmüştü. Ankara Antlaşması’nın imzalanmasıyla Fransızlar yöreyi boşaltmaya başlamıştı. Mütareke yıllarında bölgedeki Türklere yönelik ağır saldırılar nedeniyle Ermeniler bu sefer de kendi durumlarından endişeye düşmüştür. Yöre Ermenilerinin yerlerinden ayrılmamalarını isteyen Fransızlar, Ermenileri kendileri için bölgede dayanak, Türkler için ise kargaşa kaynağı olarak tutmak istiyorlardı. Bu yüzden Ankara Antlaşması’na genel af ilanını bir madde olarak koydurtmuşlardı. Franklin Bouillon Ermenilere dönük, Ankara Hükümeti’nin antlaşma öncesinde yapılan fenalıkları affettiğini ve bu konuda kendilerine güvence verildiğini söylemişti. Fakat verilen tüm garantilere rağmen yaptıkları zulümlere karşılık verileceğinden korkan Ermeniler Adana ve civarından göç etmeye başlamıştı. Bir kısmı Mersin’den vapurlarla diğerleri de Halep’e giden trenlere binerek Türkiye’den ayrılan başlayan sayısı on binlere ulaşmıştır. Bu çalışmada Ermenilerin Kilikya bölgesinden göçleri resmi belgeler ışığında değerlendirildi.

Referanslar

Prime Minister’s Ottoman Archive of Republic of Türkiye (BOA)

Political Department of the Foreign Ministry (HR.SYS)

Navigation Office of the Ministry of Internal Affairs (DH.EUM.SSM)

Ministry of Internal Affairs, Local Affairs and Provincial Directorate Documents (DH.UMVM)

İkdam

İleri

Peyam-ı Sabah

The New York Times

Tevhid-i Efkar

The Times

Vakit

Akyüz, Yahya. Türk Kurtuluş Savaşı ve Fransız Kamuoyu (1919-1922). Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 1988.

Atatürk, Nutuk-II. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 1989.

Atatürk’ün Tamim ve Telgraf ve Beyannameleri. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2006.

Beyoğlu, Süleyman, “Türk Kurtuluş Savaşı”. içinde Modern Türkiye Tarihi, ed. Süleyman Beyoğlu, Ali Satan. İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları, 2014.

Çelik, Kemal. Millî Mücadele’de Adana ve Havalisi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Doktora Tezi, 1993.

Ener, Kasım. Çukurova Kurtuluş Savaşı’nda Adana Cephesi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1996.

Jaesche, Gotthard. Kurtuluş Savaşı ile İlgili İngiliz Belgeleri. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, II. Basım, 1986.

Öke, Mim Kemal, Ermeni Sorunu. İstanbul: İz Yayıncılık, 1996.

Özşavlı, Halil. “Türkiye’den Son Toplu Ermeni Göçü Sancak Ermenilerinin Lübnan’a Taşınması 1938-1939”, Belleten 81, no. 290, (2017): 243-276.

Shaw, Stanford. “Ermeni Lejyonu ve Kilikya’daki Ermeni Topluluğun Tahribatı” içinde Osmanlının Son Döneminde Ermeniler, ed. Türkkaya Ataöv, 149-194. Ankara: TBMM Kültür Sanat Yayın Kurulu Yayınları, 2002.

Soysal, İsmail. Siyasal Antlaşmaları, I, Ankara: Türk Tarih Kurumu, 1983

Şimşir, Bilal. İngiliz Belgelerinde Atatürk-II, Ankara: Türk Tarihi Kurumu Yayınları, 1975.

Şimşir, Bilal. İngiliz Belgelerinde Atatürk-III, Ankara: Türk Tarihi Kurumu Yayınları, 1975.

Tansel, Selahattin. Mondros’tan Mudanya’ya Kadar.-II, Ankara: Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı Yayınları, 1973.

Veou, Paul Du. La Passion De La Cilicie. Paris: Librairie Orientaliste, 1937.

Yavuz, Bige. Kurtuluş Savaşı Döneminde Türk-Fransız İlişkileri. Ankara: Türk Tarih Kurumu, 1994.

Yayınlanmış

30.06.2024

Nasıl Atıf Yapılır

Mutlu, C. (2024). Ankara Antlaşması ve Kilikya Ermenilerinin Göçü . Uluslararası Siyaset Dergisi, 2(1), 47–60. Geliş tarihi gönderen https://intpoljournal.com/index.php/pub/article/view/14